Cele 7 principii de viata care iti asigura prosperitatea si siguranta

IMG_9769De curand am dat peste invataturile din “Cel mai bogat om din Babilon” si mi-au atras atentia cele 7 principii ale prosperitatii sau cele 7 leacuri pentru a putea face avere cum sunt denumite in carte.

Totul este construit in jurul principiului celor 10% din venituri pe care ii strangem sau ii punem deoparte.

Acest principiu l-am descoperit la seminariile si workshop-urile lui Liviu Pasat unde am primit si un borcan frumos cu capac auriu pentrua strange cei 10% din venituri. Deci lucrurile sunt testate personal si chiar functioneaza!

Sa incepem cu inceputul:

1. Umplem punga cu bani! Niciodata nu cheltuim mai mult de 90% din cat castigam, 10% ii vom pune deoparte, de fiecare data!

2. Controleaza-ti cheltuielile, nu confunda cheltuielile vitale cu dorintele! Adu-ti aminte ca oamenii sunt plini de dorinte dar deseori acestea sunt doar iluzii menite sa acopere alte nevoi care pot fi satisfacute cu mult mai putini bani. Putem incepe sa ne analizam modul de viata, ce mancam zilnic, cati bani cheltuim pe mancare, unde ne petrecem timpul liber si mai ales care sunt micile noastre vicii si cu siguranta vom descoperi unde se duc banii si care sunt cheltuielile care pot fi reduse. De exemplu, servirea mesei in oras cu prietenii poate fi inlocuita cu gatitul impreuna cu prietenii, satisface aceleasi nevoi (socializare, culinare etc.) si in acelasi timp este mult mai ieftin.

3. Banii stransi trebuie sa fie inmultiti! Cea mai simpla metoda este constituirea unui depozit dar acesta nu ne va aduce foarte mult profit, dar ne poate oferi siguranta deoarece au un risc scazut. Cele mai profitabile sunt investitiile, bineinteles tinand cont de riscul implicat.

4. Doar cand am invatat sa strangem si sa pastram sume mici vom sti cum sa strangem si sume mari. Aceasta este iluzia sau deziluzia multor oameni care incep programe de imbunatatire a vietii financiare, se asteapta ca programul sa faca minuni si sa fie posesorii unor sume foarte mari fara sa aiba obiceiul strangerii unor sume mici de bani. Cei care folosesc borcanul pentru cei 10% stiu acest lucru, inceputul este marcat de strangerea unor sume mici, bancnote de 1 leu, 5 lei, apoi de cate 10 lei pana se strange o suma consistenta.

Daca incepem un astfel de program si punem la inceput 200 de euro in borcan este foarte posibil sa nu functioneze programul pentru noi deoarece facem un efort singular de a strange bani, in schimb secretul consta in practicarea consecventa a acestui obicei. Si pentru a nu exista disonante foarte mari de perceptie este foarte important sa strangem sume mici, care nu reprezinta un efort financiar.

Pentru ca lucrurile sa fie mult mai clare ne vom aminti de fiecare data “castigarea sau strangerea unor sume foarte mari intr-un timp scurt = dorinta romantica”

5. Deveniti stapanul propriului acoperis! Din momentul in care suntem proprietarii propriei case atunci ne satisfacem una dintre cele mai importante nevoi – siguranta. Atunci cand ne simtim in siguranta putem sa fim mai productivi, ne putem focusa mai bine pe ce avem de facut si ne putem concentra pe planurile si dorintele noastre deoarece nu mai exista grijile care ne macina tacut. Stiu cum e si am trecut si eu prin asta.

Iar daca stam in chirie si putem cumpara o casa pentru care rata va fi egala cu chiria platita atunci este recomandat sa facem acest lucru. Daca rata este cu 30% mai mare decat chiria pe care o platim, atunci este bine sa ne orientam spre o casa mai ieftina pe care sa ne-o putem permite in acest moment – si nici o grija atunci cand va fi momentul ne vom putea muta intr-o casa mai mare pe care in acel moment ne-o vom putea permite si nu invers asa cum au facut foarte multi tineri.

6. Asigurati-va un venit pentru viitor cand puterea tineretii nu o sa va mai ajute. Indiferent de cat de bine suntem platiti acum sau cat de bine merge afacerea trebuie sa avem o mica comoara care sa ne asigure protectia sau siguranta si este bine sa ne gandim la asta chiar de acum!

7. Perfectionati-va talentul de a castiga! Ei bine nu e vorba de a invata moi modalitati de a castiga bani ci doar de simplul fapt – cu cat detinem mai multe cunostinte si stim sa facem mai multe in domeniul nostru cu atat castigam mai mult.

La final avem un indemn care imi place foarte mult: “Perfectionati-va talentele si cunostintele pentru a fi mereu in pas cu noile schimbari, caci altfel exista pericolul sa ramaneti intotdeauna în urma!”

Sursa foto: http://thumbs.dreamstime.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *